Din jurnalul unui student Erasmus


Am participat recent la o piesa de teatru pentru, despre si cu erasmusi. M-am distrat si am ras pana nu am mai putut. Piesa a fost jucata in cinstea studentilor erasmusi si vorbea despre peripetiile unui student erasmus in Lleida. Nu voi face un rezumat al piesei… nici nu as avea cum pentru ca nu am un simt al umorului atat de bine dezvoltat si imi lipseste si obiectivitatea care i-a insotit pe cei de la Serviciul Lingvistic care au pus la cale toata treaba aceasta. Dar, voi scrie despre cateva aspecte surprinse de piesa de teatru. Voi recunoaste numai fazele prin care am trecut si eu ca student Erasmus.

1. Limba catalana este o “limba universala” care se vorbeste peste tot in lume. Cand vii aici, toti iti vorbesc in catalana si tu… vorbesti o amestecatura de toate. (Studentul din piesa a inceput sa ii vorbeasca catalanului in engleza. La replica erasmusului: “I’m looking for a room” cel din Catalunia a inteles ca vrea ceva care sa faca zgomot. Erasmusul reusise sa ii arate nativului cum se simte un strain in momentul in care incepi sa ii vorbeste intr-o limba necunoscuta)

2. Toate fetele din Lleida au iubiti din Lleida… in concluzie, pentru a nu fi singuri, erasmusii trebuie sa se cupleze intre ei, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Chiar daca in Europa este valabila monogamia, erasmusii pot face oricand exceptie. (Sa traiasca turcii si italienii aflati, vorba Laurei, “la inaintare”)

3. Mancarea traditionala a Lleidei este paine cu sos de rosii (pa amb tomaquet). (Aici nu mai comentez nimic!! Doar mi-i dor de sarmalele mamei)

4. Daca esti Erasmus, treci! (Nu prea sunt de acord cu aceasta modalitate de abordare a problemei examenelor, insa sper sa fie adevarata pana la urma. Eu oricum imi dau silinta sa fie bine.)

5. Profesorii vorbesc prea repede si tu nu intelegi nimic. (Dupa o saptamana si doua zile pot spune ca am verificat acest lucru. Nu numai ca vorbesc repede, insa vorbesc si o catalana cu accente diferite. Tu, ca student Erasmus nu ai de facut decat un singur lucru: sa te miri si sa incerci sa intelegi cat mai multe cuvinte, sa te concentrezi cat mai mult.)

6. Pornografia catalana este pe unde nu-i. (Cei din piesa de teatru au facut haz din acest lucru. Nu vreau sa insist pe aceast subiect, dar din cate am inteles sunt la mare cautare casetele de acest gen. Poate mai multe amanunte mai da Laura ca ea si-a dat seama cel mai devreme de aceste lucruri.)

7. Studentii Erasmusi sunt ciudati, ciudati, ciudati… (Un lucru absolut adevarat. E si normal poate… Vine lumea din atat de multe tari si fiecare are obiceiuri diferite si cand se intalnesc… se contopesc!!! Ironia in piesa de teatru “a cazut” peste o studenta din America. Fata a fost prezentata drept o persoana sensibila, iritabila, tipatoare si sperietoare, speriata si complexata. Dat fiind exemplul american pe care il au erasmusii in acest…trageti voi concluzia.

Cam asa este Lleida si viata pe aici abia incepe. Ma duc sa vad pe unde a ajuns. Revin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s