Şi o să lucrezi sâmbăta?

Oamenii de afacei fac presiuni pentru lărgirea programului de lucru săptămânal la 48 de ore în loc de 40, cât este în prezent. Pe 17 decembrie, Comisia Europeană va prezenta parlamentarilor noua Directiva a timpului de lucru. Dacă parlamentarii europeni vor fi de acord, vor urma schimbări majore.

Patronii spun că se doreşte o reinterpretare a ceea ce inseamnă timp de lucru. Nu vor să fie acuzaţi că nu plătesc orele suplimentare sau că salariaţii nu sunt plătiţi pentru fiecare oră petrecută la lucru. “Pe motiv că fiecare lucrător este lăsat să decidă dacă munceste mai mult, vor apărea situaţii de exploatare a oamenilor. De frică să nu-si piardă locurile de muncă, salariaţii vor accepta orice condiţie impusă de conducerea societăţii unde lucrează. Ei depind de angajatorii lor si este clar că nu vor putea niciodată să aleagă altceva decât ceea ce doresc acestia. Consecinţele imediate ale unei astfel de schimbări sunt scoaterea plăţilor suplimentare si limitarea apariţiei unor noi locuri de muncă. Patronii vor de fapt să folosească mai puţini lucrători pentru muncă mai multă”, a explicat pentru SFin Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa.

România va fi nevoită să accepte propunerea UE, dacă va fi votată. Sindicaliştii vor protesta pe 16 decembrie, dar există o mică şansă ca protestele lor să fie luate în seama. “E criză”, vor spune oamenii de afaceri. Va fi suficient motivul acesta pentru ca oamenii să mergă la lucru şi în ziua lor liberă? Patronii vor fi incântaţi să plătească o zi normală de lucru, şi nu o zi suplimentară.

În trecut, s-a încercat constituirea unei săptămâni de 10 zile. Nu a mers. Se pare că omul avea nevoie de recreere, de o pauză. Se pare că organismul omului era setat  în mod diferit.

Nu vreau să mâ gândesc la faptul că cea mai frumoasă zi din săptâmână îmi va fi întunecată de cererile viitorului meu patron. Nu, eu nu voi merge sâmbăta la lucru. Din motivele mele, personale şi importante. Tu ce vei face?

Advertisements

One thought on “Şi o să lucrezi sâmbăta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s