¡Descarcă, probează şi catalanizează!

Ştire importantă în media catalană: Mai multe opţiuni pentru a-ţi catalaniza calculatorul.  Informaţiile provin atât din surse oficiale, cât şi din surse neoficiale. Însă, ceea ce contează este că în sfârşit, catalanii nu vor mai fi traumatizaţi cu Messenger în castellană. De astăzi, există Messenger catalanizat. De acum, nu voi mai fi “invisible para todos” ci “invisible per a tots”.

untitled

Şi o ştire ca aceasta merită să se afle pe primele pagini.  Căsuţa poştală de pe Hotmail încă nu s-a catalanizat, însă se va produce acest lucru în curând. Iar acest lucru, “va face ca limba catalana să avanseze în teritoriul informaticii”. Volunarii de la Softcatala au lucrat intens şi au reuşit să traducă Office2007 şi OpenOffice. Dacă este să vobim de browseri, (sau navegadors, en catala) aflam că şi aceştia au fost catalanizaţi. Este o problemă cu Opera pentru că nu se foloseşte varianta oficială, dar… tot ce contează este procesul de catalizare!

Mă tot întreb, acum că limba catalană devine importantă pentru atât de multe domenii… de ce folosesc engleza pentru programele din calculatorul meu? Ar trebui să mă catalanizez şi eu, sau e valabil doar pentru cei născuţi cu (doar) catalană în cap (problema)?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s