În engleză nu poţi fi catalan educat

În urmă cu aproximativ trei luni, Guvernul valencian a dispus ca orele de “Educaţie civică” în ciclul secundar să fie făcute în engleză. De atunci şi până astăzi, sindicatele, profesorii, părinţii şi elevii au protestat împotriva măsurii luate de executivul valencian. Pănă la urmă, dispoziţia a fost anulată şi s-a dat dreptul fiecăruia să studieze “ciutadania” în limba pe care o doreşte, în funcţie de centrul şcolar din care face parte.

Mai rămâne o problemă: în ce limbă se va studia? Protestele au fost în catalană, însă… vor fi proteste şi după 15 februarie, data la care trebuie să se încheie negocierile privind limba în care se va studia “educaţia” catalană (sau nu)? Unii spun că trebuie să se studieze “Ciutadania” în castella, ca limbă oficială a Spaniei. Alţii, spun că materia ar trebui să fie studiată mai întâi în limba tradiţională (catalană sau valenciană) apoi în castellană şi în al treilea rând, în engleză. Sunt unii care consideră că engleza ar trebui să fie a doua limbă (după castellană sau catalană sau valenciană) şi atunci s-ar putea utiliza resursele puse la dispozitie de Generalitat Valenciana pentru a studia Education for Citizenship and Human Rights.

Pănă se va lua o decizie, protestatarii abia aşteaptă să iasă în stradă. Nu de alta, dar încă nu au început orele de “ciutadania” în limba care trebuie.

3186454_6895
Pentru demnitatea învăţământului public

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s