Criza “Generaţiei net”

Angajatorii se plâng că tinerii, denumiţi şi “generaţia net”, le dau bătăi de cap din cauza diferenţelor de opinii şi mentlşităţi, scrie The Economist. Pe de altă parte, există voci care apară “generaţia Y” considerând că membrii ei sunt inteligenţi şi motivaţi, angajaţii ideali pentru aceste vremuri de criză.

Canadianul Don Tapscott, autor al cărţilor “Growing Up Digital: The Rise Of The Net Generation” (1996) şi “Growing Up Digital: How The Net Generation Is Changing Your World” (2008) a făcut un studiu în urma căruia au reieşit trăsăturile acestei generaţii:

1. apreciază libertatea şi posibilitatea de a alege, în tot ceea ce fac

2. le place să personalizeze lucrurile

3. cercetează totul cu atenţie

4. cer integritate şi deschidere, inclusiv atunci când decid ce să cumpere ori unde să lucreze

5. vor să se distreze şi să se joace atunci când lucrează ori când învaţă, dar şi în viaţa socială

6. le place să colaboreze

7. vor ca totul să se întâmple repede

8. aşteaptă mereu lucruri noi, inovaţii

Problemele cu angajatorii apar numai atunci când aceştia nu îi pot ţine în frâu şi îi consideră răsfăţaţi şi narcisişti.  În comparaţie cu părinţii lor,” generaţia TV”, copiii sunt învăţaţi nu doar să primească informaţia, ci să o verifice şi extindă, stimulând în acelaşi timp activitatea creierului. În concluzie, dacă angajatorii vor ca tinerii să fie competenţi, să le ofere posibilităţi de distacţie. Ei vor împleti munca cu distracţia şi astfel, compania va merge bine.

Advertisements

5 thoughts on “Criza “Generaţiei net”

  1. Stii cand apar conflictele dintre angajat si patron/ angajator? Atunci cand faci greseala fatala sa contraargumentezi cu dovezi clare si pertinente o idee genial de aberanta a sefului, cand ai nesimtirea si obrazul gros, de tanar fara experienta – desi creierul tau are mai multi neuroni decat au 80% de angajati din companie – sa spui lucrilor pe nume. Cand demonstrezi ca esti suficient de vertical si constient de valoarea pe care o ai. Cand, vorba unui clasic in viata, le arati ca fara functia pe care o au, unii oameni sunt niste zerouri barate. Cu sau fara prea multa experienta.
    Parol. 😀

    Cu stima, Adriana

  2. Daca esti tanar, nu trebuie sa fii neaparat cu obrazul gros. Acum, tinerii sunt mai temperati…. e criza. Daca inainte aveau curajul sa ceara, sa doreasca un loc bun de munca si cu multe avantaje, acum s-au temperat si nu par sa mai fie asa de “nesimtiti”. Insa, nu stiu daca este un lucru bun sau rau. Abia astept viitorul meu patron. Sper sa fiu o angajata inteligenta, rebela si creativa…

  3. Dom’le, cu ghilimelele de rigoare trebuie citite “nesimtirea si obrazul gros”. Ma refeream la motivatia si puterea de a face un anumit lucru. Sau de a-l urmari cu tenacitate, forta, inteligenta, chiar daca esti amploaiat undeva.
    Ce subtila am fost. As fi facut dedicatii, da’ mi-e ca iti citeste lumea blogul. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s