Comunismul ar fi trebuit să îi hrănească pe oameni, nu să îi facă mai flămânzi!

Pedro Fuentes a cunoscut comunismul din interior. A luptat pentru Fidel Castro şi apoi, a luptat împotriva lui. A făcut 16 ani de închisoare, a studiat apoi dreptul la universităţi de prestigiu. În prezent este avocat, susţinător al drepturilor omului. Invitat de Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, cubanezul a vorbit şi a povestit ieşenilor întâmplări din viaţa sa. O viaţă influenţată de comunism şi “fidelism”.

În prezent, Cuba at the crossroads.

Cuba nevoilor

“Comunismul ar fi trebuit să îi hrănească pe oameni, nu să îi facă mai flămânzi”, spune dr. Fuentes. Vorbeşte despre Cuba ţigărilor, Cuba resurselor, Cuba naţiunilor care se completează şi se îmbină. Apoi, vorbeşte despre Cuba regulilor militare, a dictatorilor, a nevoilor:  “Cuba este o ţară care are nevoie de orice. Cuba este o ţară distrusă de comunişti şi de Castro”. Conducătorul Cubei este dator tuturor, de aceea nimeni nu mai imprumută nimic poporului cubanez. În zadar a încercat Raul Castro să se împrumute. După opinia lui Fuentes, săptămâna viitoare, cubanezii nu vor avea hrană pentru că nimeni nu o să îi mai ajute.

Om/(ne)om

Pe Fidel Castro l-a cunoscut când avea 16 ani, în Miami. Se pare că a fost singurul care a avut curajul să îi spună sincer că gustul cafelei făcută de dictator era teribil de rău. Fidel a declarat despre Fuentes: “Acesta este singurul om sincer de aici.”La rândul său, Pedro gândea despre Castro: “Am avut senzaţia că nu e om!” Totuşi, “omul” Fidel Castro era cel care se lăuda că în închisoare se hrănea cu “carne de porc, orez alb şi fasole neagră iar apoi se pregătea să bea cafea şi să fumeze o ţigară cubaneză.”

Tricouri cu un ucigaş

Subiectul Che Guevara pare delicat, dar Fuentes discută fără probleme şi încearcă să spulbere mitul despre revoluţionarul de stânga: “Omul acesta era plin de ură”. Bătrânul avocat vorbeşte cu uşoară tristeţe despre prezenţa chipului lui Che Guevara pe tricourile adolescenţilor. Ştie că Che nu a fost tocmai modelul perfect pentru aceştia. În plus, povesteşte amânunte despre prietena lui Guevara, colegă cu Fuentes: “Ghevara a murit fără să ştie că Tania, iubita lui, era ofiţer KGB.”

Născuţi în comunism pentru democraţie

Să vorbeşte despre democraţie într-un astfel de cadru poate părea un lucru imposibil. Însă Fuentes e convins că lucrurile trebuie să se îndrepte cumva: “Nu este niciun viitor pentru comunism în Cuba. Nu vrem nicio răzbunare. Vrem dreptate”.  Întrebat dacă un popor sărac se poate gândi măcar la democraţie avocatul cubanez a spus: “Te pregăteşti pentru democraţie încă de la naştere. Am fost făcuţi săraci de comunişti. Dar avem idei pentru a ne îmbunătăţi viaţa.VIVA CUBA LIBRE!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s