Decurajarea handicapaţilor, grija statului român| Domnule Preşedinte,

De obicei vorbesc despre sora mea ca despre unul dintre cele mai frumoase persoane pe care le cunosc. Am scris şi am tot scris despre ea. A sosit momentul să scrie şi ea ceva de data asta. Chiar dacă are talent la scris,  am citit cu lacrimi în ochi scrisoarea pe care speră că o va primi preşedintele României, Traian Băsescu. Prefer să nu dau detalii despre sentimentele ei, lupta mamei, chinul telefoanelor la care nu îţi răspunde nimeni şi aşa mai departe. Din ciclul… numai în Botoşani, România, Olivia scrie:

Domnule Preşedinte,

Mă numesc Măriuţanu Olivia şi sunt din Botoşani. Vă scriu deoarece de câteva zile nu-mi mai pot găsi liniştea. De 3 ani şi jumătate sunt elevă la Grupul şcolar “Ioan Holban” din judeţul Iaşi. Aici este şi un Centru de Plasament în care sunt cazată. Învaţ acolo, deoarece am gradul unu de handicap locomotor având distrofie musculară progresivă, forma centurilor. Nu mă pot descurca singură, iar aici sunt persoane specializate care-mi pot oferi ajutorul de care am nevoie şi mai ales pot face kinetoterapie.
Problema mea este că acum câteva zile am primit un plic prin care eram informată că nu mai pot sta în acest Centru de Plasament deoarece DGASPC Botoşani nu mai poate plăti banii necesari pentru a sta acolo şi să mă reorientez la o altă şcoală. Ajutorul de însoţitor nu-l primeşte nimeni cât timp învăţ.

Mama ne creşte singură de 13ani de când tata a murit. Mai am o soră la facultate şi încă una la liceu. Singurul venit e pensia noastră de urmaşi. Ne e greu, iar acum o sa ne fie şi mai greu.

Nici nu vreau să mă gandesc la ce mă aşteaptă. Eu singură nu ma pot deplasa prea mult. Fac efort ca să merg in fiecare zi din cămin pâna la şcoala. Singura mea şansă să termin liceul e sa rămân la această şcoala. Sunt în clasa a 12a şi în loc să ma concentrez asupra invăţatului, mă gândesc la faptul că voi fi data afară din cămin. Sunt prima din toată şcoala. Anul trecut am terminat cu media generala 9.96. Oare un copil ca mine, chiar nu are dreptul la educaţie? Unde mă pot reorienta când eu deja am început pregătirile pentru BAC, m-am înscris iar acest examen ar trebui să se desfăşoare în februarie…. La acest fapt chiar nu se gândeşte nimeni???

Vă rog din suflet faceţi ceva. Noi, copiii cu handicap avem destule suferinţe incât chiar nu trebuie să ajungem să fim astfel scoşi din societate. Vă mulţumesc şi aştept răspunsul dumneavoastra!

Olivia Măriuţanu

4 thoughts on “Decurajarea handicapaţilor, grija statului român| Domnule Preşedinte,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s