Pod. Peste ţara lalelelor (că tot vine ziua mea)

Pe vremea când locuiam în Lleida pentru una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea, îmi plăcea la nebunie să mă plimb pe podurile din oraş. Unele erau şi pentru maşini, altele doar pentru pietoni. Oricum, era foarte frumos să alergi dimineaţa şi să le înconjori. Mirosul de toamnă târzie şi frunzele căzute pe jos erau o încântare.

În Iaşi există poduri destul de multe, deşi mai multe pasarele care trec pe deasupra doar pentru a trece maşini pe dedesubt, fără nimic special. Nu pot spune că îmi plac podurile din Iaşi iar de Podu Roş… încă nu am descoperit magia culorii de la tarabele de pe acolo.

Olanda însă… este deosebită şi dacă ne gândim la miile de poduri care se află pe teritoriul său. Numai în Amsterdam putem număra 1281 de poduri. Ceea ce este interesant la podurile din Amsterdam şi din Olanda? Ei bine, majoritatea din ele se ridică pentru a trece v vapoare şi se coboară pentru a trece maşini şi trenuri. Uneori o străduţă cu un singur sens şi cu o pistă pentru biciclete se continuă cu n pod. Dacă este un mic vaporaş care doreşte sa treacă pe acolo, cel care conduce vaporaşul coboară, ridică podul ajuntându-se de sistemul manual sau automat, trece vaporaşul apoi se întoarce şi reface strada la loc. În acelaşi timp lumea aşteaptă răbdătoare să se refacă podul. Uneori cel din maşină ajută pe conducătorul vaporaşului şi îi ridică sau lasă în jos podul.

Nu ştiu ce mi-a venit să scriu despre poduri:) Poate vizita la Selgros mi-a trezit amintiri. Oricum, ataşez nişte poze de la Madurodam, oraşul olandez în miniatură, pentru a explica cum funcţionează podurile din Olanda. La legături cât mai bune!

Podul se ridică....

 

 

Vaporaşul trece...

 

 

Şi trece şi trenul:)

2 thoughts on “Pod. Peste ţara lalelelor (că tot vine ziua mea)

  1. Thank you, really nice stories about my homeland! 🙂
    On the other hand, it must sound to your readers like it’s paradise here. Maybe time for some relativization?

    Keep on going! Waiting for you blogitems in english, though Google Translate is doing quite a good job.

    • Soon I’ll be 24. Maybe then I will start to be more realistic… even if I have presented my reality. You know.. is nice to visit Holland each time I get home from work:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s