IASI – 8 noiembrie – ROMANIA MEA!

Atunci când pășesc în România, oriunde mă aflu, mă simt bine. ( Simona Halep)

Ieri am fost la primul protest din viața mea ( și a celorlalți 4 oameni speciali care au mers alături de mine). Am mers la această manifestație din respect pentru românii din străinătate care fie nu au reușit să voteze, fie au fost nevoiți să stea ore lungi la coadă pentru dreptul lor.

Idea de organizare a venit de la un moldovean. Este vorba despre un tip din Republica Moldova care a început pe Facebook manifestarea unei frustrări iar apoi a făcut ( împreună cu un grup de prieteni) demersurile necesare organizărill unui meeting. Îndemnul la meeting a fost făcut într-un mod exemplar de civilizat, Iurie numindu-și participanții FRAȚI. Și nu mare mi-a fost mirarea când lozincile strigate la manifestație aveau un accent puternic moldovenesc. Scopul acțiunii, așa cum îl declarau organizatorii a fost:

Vom arata ca absolut NIMENI nu poate sa calce in picioare drepturile pentru care si-au sacrificat viata alti romani ca noi. A trecut prea putin timp sa uitam ca alegerea o facem noi si ca doar noi putem face o tara mai buna.  E timpul sa aratam ca nu existam doar pe Facebook si ca ne putem face auziti in mod pasnic si civilizat.

Primăria nu a aprobat organizarea unui marș ci doar o manifestație în fața Palatului Culturii. O manifestație pașnică în care se strigau lozinci de susține a românilor dar și lozinci anti Ponta și anti Nichita. Am învățat niște lucruri extrem de importante pentru mine aseară, atât în urma protestului de la Iași cât și în urma celorlalte proteste desfășurate în același timp în țară:

  1. E greu să începi să strigi ce crezi dintr-o dată. Prima dată când auzi lozincile strigate în jurul tău și tu parte din întregul care ar trebui să strige, ești cumva stingher acolo – acesta e și primul tău protest până la urmă. Dar, încetul cu încetul vocea începe să ți se audă și ai curaj să vorbești. O, Doamne, la 25 de ani de la Revoluție, eu am învățat aseară să protestez.
  2. Nu ești de acord cu tot ce se strigă și atunci fie nu strigi, fie protestezi la ce se strigă. De exemplu, aseară erau câțiva care  încercau să strige injurii. Nu au fost încurajați de către organizatori, au mai încercat încă o dată peste vreo jumătate de oră iar apoi s-au liniștit. Eu, de exemplu, am înțeles frustrarea oameniilor și strigătele lor anti Nichita, dar nu susțin că am fost de acord cu strigătele lor: meetingul a fost de susținere a românilor din afară, nu anti Nichita… Însă…
  3. E greu să fii organizator și să ții în frâu o gloată (nu prea mare) de oamenii pe care nu îi cunoști și nu știi la ce să te aștepți de la ei. De aceea, probabil, e normal ca mesaje ciudățele să fie strigate la manifestații și până la urmă, e dreptul omului să strige și să protesteze ( fară violență sau injurii).
  4. E fain să te doară mâna și să îți fie frig dar să te gandești la cei pentru care ești la protest – și să fii fericit. Eu m-am gândit la Lili, care a stat mult la coadă la Viena. Lili a reușit să ajungă în ambasadă dar atunci când ușile s-au închis și oamenii au început să se agite, a fugit de frică. Și nu a reușit să voteze.
  5. E greu să aduni mulți oameni în Iași. În Iași se protestează greu și se taie mult. În Iași totul e atât de roșu încât oamenii nu mai găsesc posibilitatea să mai spere. Totuși, în Iași nu e totul pierdut. Și chiar dacă organizatorii se așteptau, poate, la un număr mai mare de oamenii, nu trebuie să uităm că fiecare om contează și fiecare vot contează.
  6. Presa a reacționat și nu prea. Presa a reacționat de fapt așa cum a reacționat toată campania electorală. Adică: nu te poți aștepta de la Antena 3 și Romania TV să zică ceva de proteste când în seara alegerilor nu aveau decât problema că Ambasadorii lui Base sunt vinovați și asta așa, pe ici pe colo. În concluzie, și aseară tot Base era agitator sau protestele nu existau. Mai multe aici.  Mă bucur totuși că au fost instituții care au transmis într-un spațiu generos ceea ce s-a întâmplat aseară. În plus, nici presa străină nu a închis ochii:  Aici – France Press, Aici – ABC news, Aici – Reuters, Aici – Yahoo News.
  7. Ieri a fost un schimb de replici între MAE și BEC privitor la secțiile de votare: MAE susține că BEC-ul nu permite înființarea de noi secții de votare în Diaspora, BEC susține că MAE are frâu liber la înființarea de secții de vot suplimentare. Sper ca protestele să încurajeze deschidearea a noi secții de votare în Diaspora.

Oamenii din diaspora își iubesc țara. Uneori, am impresia ca Diaspora vede România mai clar și mai frumos decât o vedem noi. Oamenii din diaspora nu votează pentru o sticlă de ulei, votează pentru ulei de România, pe care speră să și-l cumpere cândva de la magazinul de la colțul blocului, din România.

Oamenii din Diaspora merită protestele noastre, încurajările noastre și VOTUL nostru. Pentru dreptul Diasporei la vot, romanii din România trebuie să iasă la vot. Protestul prin vot nu strigă, nu mânie, nu urlă. Doar decide. Hai la vot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s