“Conversatii decisive” – cum să vorbești când miza e mare

“Știți, oamenii au teorii diferite despre cum să își gestioneze banii, să adauge sare și piper vieții amoroase sau să-și crească urmașii. E adevărat că toți au discuții despre probleme importante, dar nu toți se despart. E vorba despre modul in care discută.”

Am găsit o carte pe care sigur sigur o mai citesc de câteva ori. E o carte care te învață cum să vorbești atunci când situațiile devin dificile, cum să taci și să restabilești echilibrul într-o discuție, cum să te pregătești pentru întâlnirile care se anunță stresante. Recunosc, am cam avut în ultimul timp nevoie de sfaturi legat de conversații dificile și de control al emoțiilor și încă mai am. Conversații decisive m-a făcut să învâț lucruri noi despre mine, să mă gândesc la ce fac bine și ce  trebuie să îmbunătățesc.

Omuleții care au scris cartea au urmărit cum reacționează oamenii în diferite situații și au ajuns la concluzia ca exista 7 principii de bază ale dialogului. Pentru fiecare dintre ele, au asociat niște abilități și întrebări decisive care sunt menite să te ajute să înțelegi cum stai tu la aceste capitole. Un scurt rezumat:

  1. Începeți cu inima – să nu se confunde cu emoțiile sau chestiile prea lacrimogene. E vorba să te concentrezi pe ceea ce vrei cu adevărat și să te gândești ce nu vrei să obții (sau transmiți) de la o conversație.
  2. Învățați să priviți – urmăriți ce faceți și ce fac alții în condiții de stres (violență sau tăcere?)
  3. Îngrijiți-vă de siguranță – asigurați-vă că se stabilește un scop comun și că se menține acest scop comun. Mai e o faza interesantă aici legat de contrast sau cum poți să aduci în discuții ceea ce nu vrei să spui.
  4. Cum îmi controlez poveștile – ce cred eu că se întâmplă/ce a vrut celălalt să spună e de fapt o poveste pe care mi-i spun singur. Faptele trebuie separate de poveștile pe care noi ni le spunem nouă (sau altora)
  5. Deschidere față de ceilalți – sunt deschis părerilor celorlalți? Iau în calcul problema reală și îmi exprim cu încredere propriile păreri?
  6. Explorați calea celorlalți – Evit neînțelegerile care nu sunt necesare? Explorez activ părerile celorlalți?
  7. Îndreptați-vă spre acțiune – Sunt câteva metode de a ajunge la o înțelegere și trebuie aplicate diferit de la caz la caz. De exemplu, poate uneori pentru o decizie e nevoie de un vot, de un consens, de un acord sau de o solicitare. Important este să evităm neînțelegerile și metodele care nu sunt necesare.

Conversații decisive este apărută la editura Amaltea și este scrisă de Perry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan, Al Switzler. Autorii sunt specialiști in Management, Sociologie, Comportament Organizațional și Leadership.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s