Șalău a la Sulina – cu inspirație de la Marian

În ultima noastră zi la Sulina de asta vară (ahh, SULINA!) ne-a făcut tanti la care mâncam niște salău cu maioneză. Marian (prietenul nostru de la Sulina, aventurier pe malurile Dunării și pe valurile Mării Negre, băiat de nota 10 – păcat ca nu prea sunt fete prin localitate) ne-a zis că ce am mâncat noi a fost bun, dar el face și mai bun că îl face altfel.

A rămas ca, întorși în Iași, să fac eu șalau a la Marian și să chem trupa de șoc în vizită la masă. Și în sfârșit, am găsit mult prea stimabilul pește (de fapt 2, fiecare de vreo 2 kg). Și după o discuție pe Facebook cu Marian pentru ultimele indicații, duminică m-am apucat de gătit cea mai lungă mâncare din viața mea și zice lumea, și cea mai bună. Prin urmare, cam asta e rețeta, nu foarte complicată doar că necesită puțină migală și timp.

Mai întâi, am pregătit vreo 1.5 kg de cartofi și vreun kg de morcov. Adică am curățat de coajă cartofii și morcovii. A.. și am mai fiert vreo 4 ouă pentru maioneză (puteam face și cu mai puține, dar pentru ca nu am vrut sa risc să fie cam uscat, am zis mai bine să fie mai multă maioneză făcută și pun cât e nevoie).

IMG_20151025_132645

Am pus legumele la fiert într-o oală mare mare, cea mai mare. Nu le-am lăsat să fiarbă până se zdrobesc – preferință personală + mai ușor de tăiat rondele. În apă am pus sare și piper după gust.

Între timp, am pregătit peștele (adică l-am mai spălat de câteva ori). De curațat, nu mai povestesc experiența pentru că a fost cam dureroasă. Am tăiat peștele în bucăți foarte mari.

IMG_20151025_135144

După ce am scos legumele de la fiert, am pus peștele la fiert în aceași apă și l-am ținut cam 10 minute. Nu trebuie mai mult pentru că altfel, se face prea pastă și nu se mai simte textura peștelui. Când l-am scos de la fiert, arăta cam așa:
IMG_20151025_144318

După ce s-a răcit peștele, l-am scos de pe oase și am încercat să îl verific să nu aibă spini deloc luând câte o bucățică mică și verificând-o. Asta înseamnă că l-am și mărunțit puțin.

IMG_20151025_152341

Din 4 ouă fierte și 4 crude (gălbenușuri) am făcut o maioneză de casă – Marian zice că asta e cheia. Să fie maioneza de casă și bine făcută. Am adăugat și zeama de la 2 lămâi în timpul gătitului ca să nu fie prea grasă. Oricum a fost destul de grasă și așa dar nah, am încercat:)

Apoi, am luat o tavă și am așezat în straturi: maioneză, pește, legume, maioneză, peste legume, maioneză.

IMG_20151025_160459

Rezultatul final e cam așa, cu dedicație la Sulina:

IMG_20151025_161143

Iar după ce am pus la toți, o rămas cam asta, Ina din Sulina:
IMG_20151025_181857

In plus, dorul de Sulina e singurul rămas nesăturat:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s