Trinidad: Clar, se poate!

Azi vă spun o poveste despre oameni, mâncare, prețuri și prieteni. Estrell era fata care ne servea în fiecare dimineață micul dejun în Trinidad. Avea în jur de 35 de ani, era o negresă slăbuță și simpatică, mai mult din felul ei de a fi decât din frumusețea exterioară. De fiecare dată când ne punea ceva în față adăuga și câte un Permiso și mereu ne întreba dacă totul este OK.

În penultima dimineață de Trinidad, Estrell ne-a spus că are un dar pentru mine și Anna. Ne-a oferit niște șervețele lucrate în relief de către ea. Ne-am dat seama după calitatea materialelor că Estrell chiar făcuse ceva din suflet, de aceea, a doua zi la plecare am cumpărat de la ea două fețe de masă. Când am întrebat cât lucrează pentru o față de masă, Estrell ne-a zis că îi ia cam o lună. Asta pentru că are acasă 2 părinți orbi și trebuie să aibă grijă de ei. Prețul pentru o lună de muncă: 10 CUC.

 

Și pentru că industria turistică e singura industrie care funționează în Cuba, zic să vorbim puțin și de lucruri mai fierbinți. Soarele în Cuba e foarte puternic și asociat cu vântul poate crea probleme serioase turiștilor (am văzut cam mulți cu probleme asemănătoare mie). Plaja din Ancon e lungă de 2 kilometri, are mulți copaci, apa e albastră și, din păcate, în Mai sunt cam multe alge. Partea bună e ca lângă mal sunt cam 7 metri de apă curată, fără alge.

20160428_085413

O masă la plajă variază între 7 si 12 CUC. Cam aici s-ar situa si prețurile medii la mâncare în Cuba. Meniul conține carne de pui sau porc/pește/fructe de mare și întotdeauna orez și salată de legume. În general porțiile sunt mari și mâncarea gustoasă. O sticlă de apă e 0.5 CUC la 0.5 l la supermarket si 1 CUC la restaurant. Un cocktail variază între 2.5 și 4 CUC iar un pahar de suc proaspăt de fructe (dar proaspăt proaspăt) e cam 0.5 CUC.

20160428_095445

După plajă am pornit în mica noastră misiune umanitară. Luasem din România pastă de dinți, periuțe, carioci, săpun și haine (plus hainele purtate în Cuba și spălate). Am avut în planul inițial să ajungem în Baracoa dar, cum planurile ni s-au schimbat, am decis să ducem lucrurile la casa parohială din Trinidad.

IMAG0254

IMAG0245

Am ales mai întâi niște lucruri pentru Eddy și ne-am bucurat să aflam mai târziu (Eddy ne-a văzut pe stradă și a oprit să ne mulțumească) că fetiței lui de 14 ani i-au venit foarte bine rochițele dăruite de Anna. La fel am făcut un pachețel pentru Estrell, fata care ne-a oferit ea mai întâi un cadou nouă.

Eram cam triști și deja nostalgici în ultima seară în Trinidad. Am vrut să încercăm un paladar nou așa că ne-am dus pe străduța de lângă Bodeguita del Medio unde știam că sunt omuleți care te invită la paladar. Am dat peste o femeie care ne-a spus că ea este “patrona y promosionosta” unui paladar. Ne-a convins spunându-ne că mama ei gătește, sora ei servește iar ea se ocupă de activitatea de promovare (fie vorba între noi, tipa semnăna la îmbrăcăminte cu fetele de la poliția de frontieră, dar noi eram deja obișnuiți cu ținuta și chiar era din peisaj). Când am intrat în casa mare, înaltă și răcoroasă am observat o bătrână în cărucior stând la fereastră. Atunci mi-am amintit că eu văzusem imaginea asta fotografiată în iBook-ul despre Cuba: ajunsesem în paladarul Dona Clara.

20160428_202025_HDR

 

Mâncarea a fost peste așteptări de gustoasă, multă și convenabilă la preț. Iar mama promocionistei făcea cel mai bun cocktail în niște vase de lut. Se numește canchanchara și e specific Trinidadului, are miere de albine, suc de lămâie și vitamina R.20160428_202619_HDR20160428_212547

 

 

La final de zi, respirând aer combinat cu fum de mașină, râzând la pozele lui Che de pe clădiri și salutând brutarul de la brutăria din colț ne-am dat seama că motto-ul orașului vechi de peste 500 de ani este adevărat: Trinidad, da, se poate!

 

Bonus, Trinidad Street Art:

20160425_220800

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s