Să fii mamă: mic îndreptar de creștere

Mama mea spunea când eram însărcinată că nu contează ce o fi dar, să fie fată că ea nu știe să crească băieți. Și s-a născut minunea noastră care seamană cu Florin când era mic și în special cu mama soacră (noroc că e mai mult mamă decât soacră că altfel era nasol). Și uite așa, femeile din familie s-au înmulțit și la fel și mamele.

Dacă stau bine să mă gândesc, au fost niște săptămâni superbe până acuma, cu descoperiri și redescoperiri, cu răbdare, cu iubire și cu multă sensibilitate. Am ajuns la faza de trezit dimineața devreme pentru că Ilinca nu mai poate dormi (și începe procesul de trezire, sân și moțaială de pe la 5) și de petrecut minute bune uitându-ne la ea dimineața, așa cum ne zâmbește la fiecare pe rând. Acum e fascinată de părul meu și după ce termină de admirat părul își aduce aminte că Florin e invelit cu păturica (pătura, de fapt) ei preferată și trece la tras pătura de pe el. Știe care e mama și care e tata și care e Ilinca (și zâmbește diferit atunci când menționez titlurile magice).

Să fii mamă înseamnă, pentru mine, să iubești mai mult în fiecare zi. Nu cred că simți sacrificiu sau oboseală în primul rând – sau cel puțin eu nu simt asta. Da, sunt zile și nopți în care ești varză dar, de exemplu, azi i-am promis că, după drumurile multe făcute azi, ne vom juca mult acasă. Așa că, cu toată oboseala și durerea de cap, am făcut niște partide de joacă superbe, printre care dat cu aspiratorul și facut duș (eu). Nu e nicio glumă: eu chiar încerc să o includ in activitățile mele, să găsească o parte interesantă a lor adaptată vârstei ei și să ne distrăm împreună. Asta nu înseamnă ca joaca clasică nu există. Momentan sunt preferate cărțile senzoriale și statul pe burtică pe saltea.

Să fii mamă înseamnă, pentru mine, să conștientizezi cum trece timpul și să nu-ți pese că folosești niște momente pentru altcineva. Și să încerci să observi copilul în timpul lui, să îți dorești, pe de o parte, să treacă timpul și să vezi ce urmează, pe de altă parte să stea în loc pentru a te mai putea bucura de niște momente unice.

Să fii mamă înseamnă, pentru mine, să îți fie frică și să fii stresată uneori. Pentru că îți dai seama că ești responsabilă pentru încă o viață. Și, dacă îți faci treaba bine, ai șansa să crești un om.

Să fii mamă înseamnă, pentru mine, să îți dorești să crești și tu, să înveți mai mult, să citești, să încerci să ai grijă de tine pentru a-i oferi copilului tău tot suportul de care are nevoie.

Să fii mamă înseamnă, pentru mine, să crești o minune.

IMG_0019

 

One thought on “Să fii mamă: mic îndreptar de creștere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s