Nașterea, vizitatorii și alte bucurii

Îmi amintesc cu drag de momentul nașterii și de zilele de după. Am avut norocul de o familie faină tare și de prieteni care au înțeles nevoia de intimitate, nevoia de a ne obișnui noi cu bebele ca mai apoi să vină în vizită, oameni care mi-au spus ca pot conta pe sprijinul lor necondiționat și la care am apelat fără a ști că așteaptă ceva în schimb. Îmi amintesc că nu aveam niciun chef să vorbesc la telefon, mă simțeam psihic bine dar fizic eram oarecum varză, Ilinca sugea și nu prea, sânii erau ca după naștere dar, eu eram fericită pentru schimbările din viața mea. Îmi permit cu această ocazie să scriu mai jos niște sfaturi pentru vizitatorii și prietenii proaspetelor mămici, în speranța de a face primele săptămâni mai plăcute:

  1. SMS e ok, apelurile pot aștepta

Știu că poate sunteți nerăbdători să vorbiți cu proaspăta mămică, dar e posibil ei să nu-i prea ardă de vorbit la telefon. Travaliul nu este un lucru prea ușor, recuperarea de după poate fi mai simplă sau mai dificilă, momentele în care bebele plânge nu cred că le puteți stabili dumneavoastră, așa că, ar fi bine să nu sunați. Un SMS e mai mult decât ok sau un mesaj pe WhatsApp sau Facebook. Mămica are libertatea de a vă răspunde când va putea. E bine să vă păstrați acest obicei frumos și pe viitoarele luni.

2. Fără nervi și frustrari

Dacă aveți ceva frumos și cald de zis, comunicați. Dacă sunteți nervoși cu alte chestii, ar fi bine să nu căutați în mămică un interlocutor perfect. Probabil are suficiente chestii pe cap pentru a reacționa cum nu vă așteptați. Iar dacă se întâmplă să fie mai nervoasă ca de obicei, poate ar fi frumos să nu băgați de seamă acele momente și să nu stricați relații și prietenii pentru un lucru al hormonilor și al oboselii. Ar fi bine să faceți asta zi de zi cu oricine.

3.  Programul îl face bebele

Dacă nu are montată o cameră video bebele în casă sau dacă nu sunteți clarvăzător, nu prea puteți ști ce chef are cel mic de somn, caca, papa etc. De aceea, mai bine evitați cu totul vizitele în primele zile acasă la bebe sau la spital la bebe. Mie mi-au prins bine vizitele afară la spital și mulțumesc celor care au așteptat până la o oră să cobor. Am luat o gură de aer și am primit cuvinte calde, cărți, amintiri. La fel și acasă, am amânat câțiva prieteni pentru că Ilinca avea chef de alte lucruri, pe alții i-am scos la o plimbare în parc (mult mai bună altenativa decât o vizită acasă în primele zile), dar în general cred că am avut foarte puțini vizitatori în primele săptămâni. Apoi, când s-a deschis sezonul am recuperat. Ar fi bine să nu vă supărați și pe prietenii fără bebe care, uneori, nu au chef de vizite. Sunt sigură că și voi mai aveți momente din astea uneori.

4. Baia și săpunul

Ca regulă generală, când intri în casă, mergi la baie și te speli pe mâini. Ca regulă super mega specifică, niciodată nu intri în casă la bebe fără a te duce imediat la baie și să te speli pe mâini. Dacă sunt mai multe prosoape, întrebi pe care îl poți folosi. Eu obișnuiesc să schimb prosoapele înainte și după musafiri, soacra mea obișnuiește să pregătească prosoape pentru fiecare membru al familiei și pentru vizitatori separat. Dacă se întamplă să fie mai multe prosoape la baie, întreabă pe care îl poți folosi.  La fel ca în orice vizită, nu crea mai multă treabă când ai plecat.

5. Banii și bebele

Înțeleg că există tradiția de a oferi bani bebelui punându-i în pătuț, cărucior etc. WRONG! Banii sunt maxim de plini de microbi și punându-i într-un mediu cât de cât steril dar foarte curat, nu faci decât să aduci crocobauri. Așa că, nu lăsa obiceiul să treacă și oferă bani dacă asta îți face plăcere, dar fie în mână la tată, fie în alt loc, sau într-un plic dar nu în locuri pe lângă bebe. Și nu strică să te mai speli încă o dată pe mâini după.

6. Vizita scurtă – cheia succesului

Vizitele la un nou născut ar trebui să dureze cam jumătate de oră. Asta pentru că un bebe papă din 1-1.5 ore dacă e alăptat, apoi face caca, apoi doarme etc. Nu ar fi mișto să strici tu programul bebelui pentru că ai chef să stai cu orele în vizită. Treaba asta se poate aplica și mai târziu când intervalul se va mări – dar citește mai jos.

7. Întreabă și după încearcă

Nu atingi un bebe dacă nu ai întrebat înainte mama/tata. Nu pupi bebele pe mâini (pentru că astea le bagă prima dată în gură) și te abții în a-l ține în poziții exotice sau a-l luo în brațe fară a-i întreba mama dacă poți face asta. Probabil mama va fi foarte bucuroasă să o ajuți și îți va spune cum poti face acest lucru în funcție de preferințele bebelui. Așa vei evita situațiile în care bebele va urla la străini. Dacă părinții doresc ca tu să îți prelungețti vizita, mai stai. Sunt persoane pe care te bucuri să le vezi și preferi să adormi bebele și să te întorci. Mai departe, nu oferi chestii unui copilaș fară să-i întrebi păriniții, nici măcar o bombonică (adică IN SPECIAL).

8. Hăinuțe mai mari sau voucere

Sfatul meu este să nu cumpri ever hainuțe pentru un nou născut fără a întreba părinții sau fară a cumpăra cu un număr mai mare. De ce? pentru că bebele crește într-un ritm mega alert și riști să le oferi deja mici. Sau, poate bebele are niște preferințe vestimentare datorită unor conjuncturi și sfârșești prin a cheltui banii degeaba. Mai util este un voucer la un magazin de unde mama poate cumpara ce are nevoie când are nevoie, o jucărie de bună calitate sau o discuție cu mama despre ce are nevoie. În general, vei primi sugestii bune. Tot aici, pot spune că m-au bucurat mereu hainele de la ceilalți bebeluși pe care le-am primit și pe care, mai apoi, le-am oferit mai departe (purtate de 2-3 ori de Ilinca ca a crescut). 

9. Mâncare sau aspirator

În primele săptămâni bebele poate avea chef să stea non stop în brațe la mamă. Așa că, dacă ești suficient de apropiat de viitorii părinți, oferă-te să gătești sau să speli vasele daca e cazul, ia o pizza în drum spre ei, fă niște clătite. Of course, sugestiile variază dar ideea e să îi ajutați nu doar să vă bucurați câteva minute de bebe. 

10. Sfaturile și gura lumii

Dacă sunt lucruri pe care le știi din surse sigure (cărți adică, Organizația Mondială a Sănătății etc), atunci ajută mama cu ele. Informații despre calitatea laptelui, colici de la fructe crude sau alte bălării nu fac decât să descurajeze o mămică aflată la început de drum. Gura lumii sau a satului nu reprezintă surse avizate, de aceea, nu trebuie să duci vorba mai departe, păstreaza-ți părerile pentru tine și pentru familia ta.  Poți ajuta o mămică îndrumând-o către un consilier în alăptare, de exemplu, încurajând-o, îndrumând-o către un medic bun sau pur și simplu lăsând-o în pace dacă nu o poți ajuta cu nimic din cele mai sus.

Încă o dată, mulțumesc familiei și prietenilor pentru că eu nu am experimentat niciuna dintre situațiile mai puțin plăcute de mai sus (sau aproape niciuna) și pentru că am primit încurajări mai mult decât sfaturi și o ciorbă în loc de un pachet de nervi (plus bani de lână, cărți, voucere etc).

IMG_7840

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s