Dovlecei – și o încercare de a scrie despre ce mai fac eu timp de 30 de minute

Să zicem ca nu m-a luat valul rețetelor culinare însă mi-am propus să mai scriu din când în când câte o experiență culinară care nu ia mai mult de 30 de minute. În seara asta, m-am concentrat pe dovlecei.

Cum pregătim dovleceii pentru umplut

Am fost în Billa și am cumpărat vreo 7 dovlecei potriviți având grijă să nu fie pleoștiți sau stricați. Am găsit și o cremă de brânză cu verdeață și niște cașcaval (vreo 50 de grame). Dovleceii i-am tăiat în două pe lung și apoi cu o linguriță i-am scobit (dar nu prea tare pentru că mie îmi place foarte mult și gustul de dovlecel copt). Am avut grijă pe capete să las puțin nescobit ca să nu curgă umplutura.

Cum facem umplutura

Pentru umplutură am folosit: vreo 150 de gr de brânză de vaci cu smântână rămasă de la ultima masă (se poate înlocui cu o cutie de brânză cu verdeață mai pufoasă), vreo 150 de gr de telemea de capră rasă pe răzătoarea mică (mama mea are niște căprițe și am sursă sigură de telemea), 2 ouă, câteva linguri de făină. Am amestecat cu crema de brânză cumpărată din Billa, am ras cașcavalul pe răzătoarea mică și am amestecat totul cu o paletă de silicon. În plus, am tăiat în bucățele mici 7-8 lingurițe de dovlecel scobit și am amestecat cu brânza.

Cum le punem cap la cap

Apoi, am luat tava mare de la cuptor, am pus o hârtie de copt și am așezat deasupra dovleceii umpluți cu crema de brânză. Deasupra peste cremă am mai pus pe ici pe colo câte o bucățică (lată și subțirică) de dovlecel, o bucățică de cașcaval și câteva frunze de pătrunjel. La final arată cam așa:

IMG_20150905_210601

Am dat la cuptorul încins la 200 de grade până când se rumenește deasupra și rezultatul final arată cam așa:

IMG_20150905_214312

Ce ne facem cu ce a rămas?

Mi-a rămas niște miez de dovlecel (cam mult) și mi se părea aiurea să îl arunc. Mi-a ramas și puțină umplutură de dovlecei. Așa că, am tocat miezul mărunt, am amestecat cu umplutura rămasă, am mai pus 2 ouă, puțină sare și piper și câteva linguri de făină de grâu pentru omogenizare. Am tocat și o legătură de pătrunjel că tot îl aveam prin frigider. La final a rezultat o compoziție și am ezitat între a face niște chiftele la cuptor, o musaca sau să le prăjesc.

IMG_20150905_210744 IMG_20150905_211129

Nu am ales varianta mai sănătoasă (sincer, eram super curioasă dacă o să aibă ceva gust și în cuptor aveam dovleceii), așa că am pus cu lingura în tigaie amestecul și am făcut un fel de chiftele de dovlecei prăjite rapid în ulei (am prăjit vreo 4 ture în maxim 10 minute – se rumenesc foarte ușor).

IMG_20150905_212445

Chiftelele au ieșit chiar foarte gustoase. Dovlecelul fiind bucățele se simte foarte bine, la fel si cașcavalul și brânza. Ca să nu mai zic de pătrunjel. Eu mi-am făcut un fel de chiftele pe pâine folosind o baghetă cu seminte și tărâțe și mi-am potolit pofta. Mâine vreau să fac un sos de iaurt cu condimente de tzatziki aduse de un coleg din Grecia.

IMG_20150905_220319

Cam atât pe seara asta. Sper că nu v-am plictisit prea mult:)

Leave a comment